Dyskusje www.japonia.org.pl

Kultura, sztuka i historia Japonii.
Teraz jest piątek, 10 września 2010, 17:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Praca mgr na temat pozycji kobiet w Japonii/jap. polityce
PostNapisane: piątek, 12 marca 2010, 14:37 

Witam!!z racji tego, iż piszę pracę magisterską na temat pozycji kobiet w Japonii na przestrzeni wieków chciałabym reaktywować ten wątek i zarazem prosić o pomoc. magistra piszę na politologii, dlatego też muszę również uwzględnić pozycję kobiety japońskiej pod kątem politycznym, a materiałów na ten temat mam niestety niewiele ;( czy posiadacie może jakieś artykuły czy też publikacje na ten temat???z góry dziękuję pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: praca mgr
PostNapisane: piątek, 12 marca 2010, 18:44 
Moderator

Witam,
mam kilka artykułów w języku angielskim o japońskich kobietach i polityce. Kilka w miarę świeżych, bo z roku 2001, ale niektóre są nieco starsze (nawet z 1967 r.). Jeśli jesteś zainteresowana, to zapraszam na priv.

Pozdrawiam
noel ;)

Tytuł: Re: praca mgr
PostNapisane: piątek, 12 marca 2010, 20:40 

dziękuję pięknie za tak szybką odpowiedź. mój mail to elzbieta_szarlak@o2.pl gg 10454540. jesli chodzi o forum to będę obecna dopiero jutro wieczorkiem. pozdrawiam

Tytuł: Re: Praca mgr na temat pozycji kobiet w Japonii/jap. polityc
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2010, 23:36 

Z książek możesz jeszcze rozważyć "Być kobietą w Oriencie" wydawnictwa Dialog.
W jednym z numerów Wysokich Obcasów był fajny fotoreportaż o kobietach pracujących w typowo męskich zawodach, niestety moją kolekcję tychże gazet wydałem, jednak sprawdzę czy nie ostały mi się jakieś numery w których akurat poświęcone było trochę miejsca japońskim sprawom.
Nawet znienawidzona przez wielu pani Bator i jej książka "Japoński wachlarz" mogą być całkiem niezłe jako źródło wywiadów z japońskimi kobietami. Sięgnij i po tę książkę.

Najważniejsze pytanie, to do kiedy masz termin napisania pracy?

Jeśli przypomni mi się coś jeszcze, z pewnościa dam znać.
Pozdrawiam!

PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 10:20 

Obronę pracy mam w czerwcu tego roku. Mój promotor chce, abym pracę oddała w maju. Aktualnie mam około 50 napisanych stron. W pracy skupiam się nie tylko na pozycji kobiety w polityce lecz rówież na innych aspektach, między innymi na życiu rodzinnym i szkolnictwie. "Być kobietą w Oriencie" mam. Jeśli chodzi o pozycję pani Bator to niestety trudno ją dostać. Korzystam z biblioteki UMK w Toruniu, lecz aktualnie książka jest wypożyczona. Jestem następna w kolejce do wypożyczenia jej ;) Mam jeszcze jedno pytanie. Mój promotor powiedział mi, abym w czwartym rozdziale napisała dwa wydarzenia z historii Japonii, które są znaczące dla zmiany sytuacji kobiet. Wybrałam rządy cesarzowej Koken (VIII wiek) oraz sytuację po 1945 roku. Co o tym myślicie????

PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 10:23 

Tak na marginesie dodam, że strasznie ciężko się z nim dogadać, poza tym niewiele wie na pisany przeze mnie temat, ;/, specjalizuje się w innej tematyce..dlatego też nie za bardzo potrafi mi doradzić.

PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 12:57 
Moderator

Jeżeli podasz jakieś konkretne zagadnienia o pozycji kobiet, które chcesz rozwinąć to mogę u siebie jeszcze poszukać materiałów na ten temat (j. angielski). Oczywiście jeśli pasuje Ci taka pomoc.

A co do tych ważnych wydarzeń - wszystko zależy w jakim kontekście rozpatrujemy zmiany dla kobiet. Czy chodzi o politykę, pozycję rodzinną, pozycję społeczną, na rynku pracy, nadanie jakichś praw itd.?

Z drugiej strony - jeżeli promotor słabo zna tematykę to moim zdaniem nie jest aż tak ważne jakie wydarzenie wybierzesz. Ważnejsze żebyś potrafiła zarówno w pracy, jak i na obronie wytłumaczyć dlaczego akurat te wydarzenia uważasz za istotne. Dobra argumentacja zrobi swoje.

noel ;)

PS. Proszę zwracaj uwagę na zasady pisowni i ortografię (zaczynanie zdania dużą literą itd.)

PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 13:13 

Na inne tematy posiadam bardzo dużo informacji, także bardzo dziękuję za pomoc, przynajmniej na chwilę obecną ;) Najlepiej gdyby daty były związane z tematyką polityczną, aczkolwiek skoro moja praca opiera się nie tylko na tej sferze, to sądze, że może być również data niezwiązana z polityką. Przyznam się szczerze, że jestem trochę zdezorientowana ponieważ nie mogę liczyć na mojego promotora w tej kwestii. Dlatego szukam porady z innych źródeł ;)

PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 19:48 

Polecam zaopatrzyć się w książkę "Historia Japonii" z serii Historia Państw Świata w XX wieku, jest tam kilka rozdziałów/podrozdziałów dotyczących kobiet, z pewnością byś coś dla siebie znalazła.
Wybacz, że nie jestem bardziej dokładny, książki przy sobie nie mam i nie jestem w stanie zacytować dokładnie o co mi chodzi, pamiętam że jest wspomniane jakie zmiany wkradły się w życie kobiet, po otwarciu się Japonii na świat i w czasach nam bliższych.

PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 12:24 

Dziękuję pięknie za podpowiedź.Znalazłam tą książkę na UMK. Niestety jest dostępna tylko na miejscu, ale jakoś sobie poradzę ;) A odnośnie tych dwóch dat, które muszę zamieścić w ostatnim rozdziale, ktoś ma jeszcze jakiś pomysł???pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1