Dyskusje www.japonia.org.pl

Kultura, sztuka i historia Japonii.
Teraz jest czwartek, 16 lipca 2020, 18:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 13:56 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 18 maja 2006, 17:16
Posty: 34
Lokalizacja: Warszawa
Świat japońskich słodyczy - wykład połączony z degustacją

Termin:9 lipca 2006, 10:00 - 13:00, Warszawa.

Program: Jest to PIERWSZE w POLSCE spotkanie tego typu. Spotkanie składa się z wykładu oraz degustacji japońskich słodyczy takich jak higashi, namagashi, manju, dorayaki czy senbei.

Cena: 130 zł

Więcej informacji na http://www.imprezy.hanami.pl/wagashi.php


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 20:57 
Offline
Moderator

Dołączył(a): poniedziałek, 3 października 2005, 18:09
Posty: 563
Wielce interesujące...przy okazji chciałbym zapytać ( chyba nie było takiego tematu ) czy ktoś z forum zna te smakołyki i je próbował? Pytam z ciekawości, no i chciałbym poznać opinie o słodyczach japońskich...
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 maja 2006, 12:03 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 18 maja 2006, 17:16
Posty: 34
Lokalizacja: Warszawa
Miałam okazję spróbować wiele rodzajów słodyczy japońskich z różnych regjonów Japonii i nie przypominam sobie by mi coś nie smakowało. Są jednak osoby, które nie przepadają za np. namagashi a bardzo lubią słodycze japońskie z zieloną herbatą. Wydaje mi się, że reguły nie ma, to z resztą tak jak z polskimi słodyczami i ciastami, każde z nich ma i swoich zwolenników i swoich przeciwników.

Słodycze japońskie jak i ogólnie kuchnia japońska są dosyć słabo znane w Polsce. W większości przypadków aby przygotować japońskie słodycze potrzeba bardzo dużo czasu i składniki, które nie zawsze w Polsce są dostępne. Np. samo przygotowanie shiroan zajmuje około 4 godzin. Na stronie internetowej Hanami w dziale zdjęcia znajduje się kilka zdjęć słodyczy przygotowanych z shiroan.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 maja 2006, 16:08 
Offline

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 18:00
Posty: 31
Lokalizacja: Poznan/Glogow
Hm...japonskie slodycze- temat rzeka. .. chociaz ja osobiscie omijam je z daleka :) Szczegolnie jesli zawieraja substancje zwana anko...
A namagashi i yakigashi, czyli mowiac prosciej, ciata i ciastka, nie umywaja sie do naszych.
Inaczej sprawa ma sie z osenbei. Warte grzechu.
Milego jedzenia!

_________________
http://daikon-or-kimchi.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 maja 2006, 16:52 
Offline
Moderator

Dołączył(a): poniedziałek, 15 listopada 2004, 12:14
Posty: 1633
Lokalizacja: Białystok
Mmmm... Bardzo smakowity temat, jednak już wiem że nie będę mogła pojechać. Widzę, że znacie się trochę w temacie Hanami i Hige. Moglibyście napisać coś więcej o tych słodyczach (może przydałby się nowy temat :)). Nigdy nie miałam do czynienia z japońskimi słodkościami. Jak one wyglądają, z czego się składają? Hige, co to za substancja - anko, o której wspominasz?

Pozdrawiam

noel :wink:

_________________
"Utopista widzi raj. Realista widzi raj plus węża."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 maja 2006, 17:00 
Offline
Moderator

Dołączył(a): poniedziałek, 3 października 2005, 18:09
Posty: 563
...i chyba założenie tematu byłoby najlepszym rozwiązaniem...dołączam się do prośby Noel ! :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 08:28 
Offline

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 18:00
Posty: 31
Lokalizacja: Poznan/Glogow
anko to "pasta" robiona z malej, czerwonej fasoli. Niektorzy to uwielbiaja, niektorzy nienawidza- ja naleze do tych drugich. Dlaczego? Bo to jest obrzydliwie slodkie!
Dla zainteresowanych tematem stronak z przepisami i innymi bajerami:
http://www.f-an.co.jp/anko/make.html

_________________
http://daikon-or-kimchi.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 14:47 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 10 czerwca 2004, 13:25
Posty: 29
Lokalizacja: Z Poznania
Anko jest w smaku ok, ale trzeba uwazac na zoladek - niektorzy tego nie toleruja. ;)
Nazywania senbeiow slodyczami.. .Hmm.. Na kilkanascie rodzajkow ktore jadlem, tylko jedne czy dwa byly slodkie.;) To takie jakby kurde.. nie wiem, krakersy;) chrupki o dziwnych smakach, np krewetek, ale dobre. :)

Strasznie niedobre sa dango - takie kuleczki nabite na patyczek, fuuuj. ;)
Za to pocky;) tudziez inne niejaponskie slodycze japonskie sa jak najbardzeij pyszne, zwlaszcza te zielonoherbaciane. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 08:45 
Offline

Dołączył(a): środa, 4 sierpnia 2004, 13:32
Posty: 12
Mniam, mniam, mniam, jak sobie przypomnę smak osenbei....pyyycha!!! To sš raczej słone przekšski niż słodycze, chociaż zdarzajš się słodkie w smaku, ale to sš raczej takie nasze chipsy, tylko duuużo lepsze.
Anko - bleee!!!przepraszam za te dzwiękonaœladowcze wyrazy, ale jak akurat dobrze oddajš moje odczucia. Anko nie tylko jest strasznie słodkie, ale też takie suche. To tak, jakby się jadło zmielonš, słodkš fasolę.
A słyszeliœcie o smakach japońskich lodów? Koleżanka mi mówiła, że jadła lody o smaku wasabi...podobno całkiem dobre.
Ja osobiœcie jadłam lody sezamowe. Były pyszne. :lol:
M.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 13:20 
Offline

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 18:00
Posty: 31
Lokalizacja: Poznan/Glogow
Tak, lodow ci u nich dostatek. Te z czrnego sezamu naleza do moich ulubionych. A poza tym sa oczywiscie o smaku zielonej herbaty, czerwonej, lawendowe, winogronowe, z anko... i wiele innych.

_________________
http://daikon-or-kimchi.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 sierpnia 2006, 13:24 
Offline

Dołączył(a): poniedziałek, 29 listopada 2004, 10:59
Posty: 89
Lokalizacja: warszawa
No temat faktycznie smakowity. Szkoda, ze nie miałam możliwości wybrać sie na degustację- tak jak Noel. Może ktoś wie, czy takie spotkanie będzie się powtarzać...to pytanie głównie do Hanami:)

Ja nie będąc nigdy w Japonii miałam dotąd okazje zjeść ze słodyczy jedynie lody o smaku zielonej herbaty z pastą z czerwonej fasoli. Tej pasty było tyle co kot napłakał, że sie tak wyrażę, ale efekt...MNIAM!!!!!Takie deserowe danko można dostac w knajpach Sushi, na pewno w tej na tyłach teatru Roma przy ulicy Nowogrodzkiej w Wawie.

Może ktoś z was wie, gdzie można znaleźć inne smakołyki?
Pozdrawiam,
Ichigo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 sierpnia 2006, 14:05 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 18 maja 2006, 17:16
Posty: 34
Lokalizacja: Warszawa
Spotkanie dotyczące japońskich słodyczy będzie organizowane albo pod koniec 2006 roku albo na początku 2007.

W Japonii w wielu miejscach dostępne są lody z zieloną herbatą, ale obecnie największym hitem są lody o smaku czarnego sezamu. Szczególnie je polecam bo są smaczne i zdrowe. Jeśli ktoś jest w Japonii lub się w najbliższym czasie wybiera powinien koniecznie spróbować.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL