Dyskusje www.japonia.org.pl

Kultura, sztuka i historia Japonii.
Teraz jest sobota, 30 maja 2020, 03:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 14:35 
Offline

Dołączył(a): poniedziałek, 17 grudnia 2007, 09:44
Posty: 12
KONSERWATORIUM ZAAWANSOWANYCH TECHNIK TWORZENIA SUSHI - GOHAN DESUYO! 6.XI.2008 r

Szanowni Państwo, serdecznie zapraszamy na drugi stopień szkolenia sushi (pierwszy podstawowy Czas sushi doczekał się już piętnastu edycji :) ) Gohan Desuyo czyli "czas na ryż". Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które wiedza o sushi dużo albo bardzo dużo. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami poniżej.

Szczegóły i zapisy: Kursy Sushi - Informacje oraz Kursy Gotowania.

*********************************************************************************************************************************************
Robienie sushi nie jest 'Do', czyli drogą. Nie jest tak sformalizowane i poddane takiemu rygorowi jak KenDo, ChaDo czy JuDo. Można je zmieniać, ulepszać, modyfikować, bawić się nim i cieszyć. Nie można jednak zapomnieć, że sushi jest sztuką. Wymaga namysłu, szacunku, zrozumienia estetycznej konieczności, którą ze sobą niesie, poznania jego istoty i poznania siebie. Tnąc ogórka, który będzie składnikiem sushi, trzeba wiedzieć w jakim kontekście go pokażemy. Musimy myśleć nad powodem, dla którego chcemy go użyć w takiej, a nie innej formie. Celowość i estetyka to dwa filary doskonałego sushi. Dlatego każdy nasz ruch musi mieć sens, a składniki użyte do stworzenia sushi powinny być piękne i idealnie skomponowane.



Zdecydowanie sushi nie jest 'Do', może być jednak obiektem nieustającej i zachwycającej kontemplacji.

Trenerzy z grupy Masala - Smaki Świata od kilku lat organizują kursy przygotowywania sushi. W tym czasie przeszkolili ponad 1500 osób - hobbystów, miłośników kuchni, pracowników firm, właścicieli barów i restauracji, a przede wszystkim kucharzy. Nadszedł więc czas, abyście zmierzyli się Państwo z nowym wyzwaniem i zdobyli kolejny poziom wtajemniczenia. Zapraszamy serdecznie na KONSERWATORIUM ZAAWANSOWANYCH TECHNIK TWORZENIA SUSHI - GOHAN DESUYO! (co po japońsku znaczy Czas na Ryż.)


Nasze konserwatorium jest spotkaniem o wysokim poziomie zaawansowania, przeznaczonym wyłącznie dla osób, które o sushi wiedzą już dużo lub bardzo dużo, a podstawowe formy są w stanie wykonać perfekcyjnie. Dlatego do uczestnictwa zapraszamy wyłącznie osoby, które wcześniej uczestniczyły w kursie 'Czas Sushi' lub posiadają bogate doświadczenie w tworzeniu sushi.



Konserwatorium - Gohan desuyo! obejmuje szeroki materiał teoretyczny - panel dyskusyjny, w trakcie którego będziemy wymieniać doświadczenia, dzielić się wiedzą oraz prezentować swoje umiejętności. Nie zabraknie również ćwiczeń praktycznych, w trakcie których trenowane będzie wykonywanie trudnych lub rzadko spotykanych form sushi (min. kazari sushi [sushi ozdobne], oshi sushi [sushi prasowane]). W trakcie kursu będziemy wspólnie rozwiązywali Państwa problemy, omawiali najtrudniejsze nawet zagadnienia i rozkładali na części pierwsze skomplikowane techniki. Mamy również nadzieję, że zaprezentujecie nam Państwo swój kunszt i pochwalicie się swoimi najlepszymi produkcjami.

Program Konserwatorium:

Część Teoretyczna

o Omówienie różnic pomiędzy stylem Edo, stylem Kansai, sushi autorskim oraz sushi narodowym.

o Przedstawienie wszystkich dostępnych w Polsce produktów mających zastosowanie w sushi (min. Ikra z latającej ryby tobiko, tofu Inari, Kanpio aijtsuke, barwniki do ryżu, ryby i owoce morza itp.)

o Omówienie polskich surowców mogących znaleźć zastosowanie w sushi.
Panel dyskusyjny
o Omówienie najczęściej pojawiających się problemów.

o Dyskusja na temat trendów tworzenia sushi w Polsce i na świecie

o Techniki i ich zastosowanie
Część Praktyczna o Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi (oshi sushi ? sushi prasowane, kazari sushi ? sushi ozdobne, sushi rozsypane, sushi Inari ? sushi na słodko, mniej znane formy podstawowe: gunkan , temaki, futo rozbudowane)

o Praktyczny trening dla uczestników kursu.

o Pokaz technik autorskich w wykonaniu uczestników kursu.

Szkolenie odbędzie się w siedzibie naszej firmy - Galeria Skład Bananów - przy stacji Metra Służew w Warszawie w dniu 6 listopada od godziny 18.30.

Czas trwania szkolenia: około 3-4h.

Grupa: 10-15 osób.

Kurs poprowadzi Pan Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju firmy Sanechem, jednego z największych w Polsce importerów delikatesów orientalnych oraz mistrz kulinarny w wielu kuchniach świata. (http://eksperci.gastrona.com.pl/art/article_6447.php)

Agenda

Miejsce: "Skład bananów", ul. Wołodyjowskiego 47 koło stacji Metra Służew.

Termin: 6 listopada 2008 r

Czas trwania: 3-4 h (Zajęcia rozpoczynają się o 18.30)

Grupa: 10-15 osób.

Aby wziąć udział w szkoleniu, należy przynieść ze sobą:


* Bardzo ostry nóż (bez ząbków do piłowania)

Cena 200 zł

UWAGA PROMOCJA!!!!

Jeśli zgłosicie się Państwo do 24 października, zapłacicie tylko 180 zł!!!!


Szczegóły i zapisy: Kursy Sushi - Informacje oraz Kursy Gotowania.

_________________
Kursy Sushi | Kursy Gotowania


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL