KONSERWATORIUM ZAAWANSOWANYCH TECHNIK TWORZENIA SUSHI - GOHAN DESUYO! 6.XI.2008 r
Szanowni Państwo, serdecznie zapraszamy na drugi stopień szkolenia sushi (pierwszy podstawowy Czas sushi doczekał się już piętnastu edycji

) Gohan Desuyo czyli "czas na ryż". Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które wiedza o sushi dużo albo bardzo dużo. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami poniżej.
Szczegóły i zapisy:
Kursy Sushi - Informacje oraz
Kursy Gotowania.
*********************************************************************************************************************************************
Robienie sushi nie jest 'Do', czyli drogą. Nie jest tak sformalizowane i poddane takiemu rygorowi jak KenDo, ChaDo czy JuDo. Można je zmieniać, ulepszać, modyfikować, bawić się nim i cieszyć. Nie można jednak zapomnieć, że sushi jest sztuką. Wymaga namysłu, szacunku, zrozumienia estetycznej konieczności, którą ze sobą niesie, poznania jego istoty i poznania siebie. Tnąc ogórka, który będzie składnikiem sushi, trzeba wiedzieć w jakim kontekście go pokażemy. Musimy myśleć nad powodem, dla którego chcemy go użyć w takiej, a nie innej formie. Celowość i estetyka to dwa filary doskonałego sushi. Dlatego każdy nasz ruch musi mieć sens, a składniki użyte do stworzenia sushi powinny być piękne i idealnie skomponowane.
Zdecydowanie sushi nie jest 'Do', może być jednak obiektem nieustającej i zachwycającej kontemplacji.
Trenerzy z grupy
Masala - Smaki Świata od kilku lat organizują kursy przygotowywania sushi. W tym czasie przeszkolili ponad 1500 osób - hobbystów, miłośników kuchni, pracowników firm, właścicieli barów i restauracji, a przede wszystkim kucharzy. Nadszedł więc czas, abyście zmierzyli się Państwo z nowym wyzwaniem i zdobyli kolejny poziom wtajemniczenia. Zapraszamy serdecznie na KONSERWATORIUM ZAAWANSOWANYCH TECHNIK TWORZENIA SUSHI - GOHAN DESUYO! (co po japońsku znaczy Czas na Ryż.)
Nasze konserwatorium jest spotkaniem o wysokim poziomie zaawansowania, przeznaczonym wyłącznie dla osób, które o sushi wiedzą już dużo lub bardzo dużo, a podstawowe formy są w stanie wykonać perfekcyjnie. Dlatego do uczestnictwa zapraszamy wyłącznie osoby, które wcześniej uczestniczyły w kursie 'Czas Sushi' lub posiadają bogate doświadczenie w tworzeniu sushi.
Konserwatorium - Gohan desuyo! obejmuje szeroki materiał teoretyczny - panel dyskusyjny, w trakcie którego będziemy wymieniać doświadczenia, dzielić się wiedzą oraz prezentować swoje umiejętności. Nie zabraknie również ćwiczeń praktycznych, w trakcie których trenowane będzie wykonywanie trudnych lub rzadko spotykanych form sushi (min. kazari sushi [sushi ozdobne], oshi sushi [sushi prasowane]). W trakcie kursu będziemy wspólnie rozwiązywali Państwa problemy, omawiali najtrudniejsze nawet zagadnienia i rozkładali na części pierwsze skomplikowane techniki. Mamy również nadzieję, że zaprezentujecie nam Państwo swój kunszt i pochwalicie się swoimi najlepszymi produkcjami.
Program Konserwatorium:
Część Teoretyczna o Omówienie różnic pomiędzy stylem Edo, stylem Kansai, sushi autorskim oraz sushi narodowym.
o Przedstawienie wszystkich dostępnych w Polsce produktów mających zastosowanie w sushi (min. Ikra z latającej ryby tobiko, tofu Inari, Kanpio aijtsuke, barwniki do ryżu, ryby i owoce morza itp.)
o Omówienie polskich surowców mogących znaleźć zastosowanie w sushi.
Panel dyskusyjny
o Omówienie najczęściej pojawiających się problemów.
o Dyskusja na temat trendów tworzenia sushi w Polsce i na świecie
o
Techniki i ich zastosowanie Część Praktyczna o Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi (oshi sushi ? sushi prasowane, kazari sushi ? sushi ozdobne, sushi rozsypane, sushi Inari ? sushi na słodko, mniej znane formy podstawowe: gunkan , temaki, futo rozbudowane)
o
Praktyczny trening dla uczestników kursu. o
Pokaz technik autorskich w wykonaniu uczestników kursu. Szkolenie odbędzie się w siedzibie naszej firmy - Galeria Skład Bananów - przy stacji Metra Służew w Warszawie w dniu 6 listopada od godziny 18.30.Czas trwania szkolenia: około 3-4h.
Grupa: 10-15 osób.
Kurs poprowadzi Pan Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju firmy Sanechem, jednego z największych w Polsce importerów delikatesów orientalnych oraz mistrz kulinarny w wielu kuchniach świata. (
http://eksperci.gastrona.com.pl/art/article_6447.php)
AgendaMiejsce: "Skład bananów", ul. Wołodyjowskiego 47 koło stacji Metra Służew.
Termin: 6 listopada 2008 r
Czas trwania: 3-4 h (Zajęcia rozpoczynają się o 18.30)
Grupa: 10-15 osób.
Aby wziąć udział w szkoleniu, należy przynieść ze sobą:
* Bardzo ostry nóż (bez ząbków do piłowania)
Cena 200 zł
UWAGA PROMOCJA!!!!
Jeśli zgłosicie się Państwo do 24 października, zapłacicie tylko 180 zł!!!!Szczegóły i zapisy:
Kursy Sushi - Informacje oraz
Kursy Gotowania.